opc_loader

Menu

Calciumhardheid

3 Artikelen

De calcium hardheid heeft betrekking op de hoeveelheid in het water opgeloste calcium zouten oftewel 'kalk' in je water. Calcium hardheid is net als de magnesium hardheid een component van de totale hardheid. De calciumhardheid is het belangrijkste element van de totale hardheid in het water.  Voldoende kalk in het water hebben is essentieel voor een stabiele waterbalans.  Een lage calcium hardheid kan een bijtende werking uitoefenen de bekleding en componenten van zwembad omdat je water aggressief wordt in de zoektocht naar kalk om in balans te geraken.  Een hoge calcium hardheid kan daarentegen aanslag en troebel water veroorzaken, vooral wanneer de pH waarde en/of de temperatuur stijgt omdat het water dan zijn kalk gaat lossen om in balans te geraken. 
Een goede calciumhardheid ligt zo tussen de 150 en 200 ppm.  Wat ongeveer overeenkomt met 8-14 duitse graden of 15-25 franse graden, we spreken dan van gemiddeld tot vrij hard water.
Bij uw waterleidingsbedrijf kan u opvragen hoe hard het water in uw regio is (bvb www.pidpa.be).  Je kan het ook testen via teststrips of meer nauwkeurig via reagenta.
Calcium hardheid is samen met de alkaliteit een belangrijke basiswaarde in je waterhuishouding die je veel problemen en moeite kunnen besparen als beide goed zitten.
Je calcium harheid kan je gemakkelijk verhogen als deze te laag is.  Verlagen gaat minder eenvoudig,  je kan er wel voor te zorgen dat je hoge waarde geen aanslag vormt door deze te fixeren met Melpool CAL.