Zoutelectrolyse
Zoutelectrolyse is een alternatieve manier van chloorproductie. De zoutelectrolyse splits het chloor (chloride) van het zout (natriumchloride) waardoor het zijn ontsmettende werking kan doen. Vervolgens komt het natrium terug samen met de chloride en kan proces steeds herbeginnen.
Voordelen
-
continue kleine doseringen van chloor waardoor minder kans op productie van chloramines (het bijproduct van chloor dat bij te grote aanwezigheid in het water zorgt voor chloorgeur en irritatie)
-
het zeer licht gezouten water (1-4 %) voelt zachter aan voor de huid
-
eenmaal zout toevoegen volstaat grotendeels, meestal nog wel licht bijvullen doorheen het seizoen ter compensatie van verloren water (en dus zout) door backwashen
-
geen stockage en aankoop van chloorbidons (die degenereren indien niet koel en donker bewaard)
Nadelen
-
duurder in aankoop en ook electrolysecel moet ook na enkele jaren vervangen worden (levenduurs afhankelijk van producent maar ook van dimensionering installatie)
-
zoutwater is corrosief voor metalen onderdelen (dit is te verminderen via apparaten die met laag zoutgehalte van 1,5 à 2 g/l werken, corrosiviteit van zout is ook te compenseren door goed beheer van andere parameters met invloed op de corrosiviteit van het water, te berekenen via de Langelier index)
-
je zwembadwater moet je aarden gezien de hogere geleidbaarheid van zoutwater
-
kans op kalkaanslag op je electrolysecel omdat door de lokaal hogere temperatuur en pH er meer kans is op kalkafzetting (laat je pomp steeds minimaal nog 15 minuten filteren na aflopen van zoutelectrolyseprogramma, best blijft natuurlijk om 24h/24h te filteren). Door geregelde polariteitsomkering zijn hedendaagse cellen in de meeste gevallen zelfreinigend, uitzonderingen zijn gebieden met zeer hard water.
-
meetsondes zijn duurder en iets minder nauwkeurig dat deze voor gebruik bij vloeibaar chloor
Misverstanden
-
je werkt ook via chloor met dit systeem. Chloor is een geweldig product voor waterontsmetting, enkel bij fout gebruik onstaan er te veel chloramines die de oorzaak zijn van irritaties en chloorgeur. De oorzaak hiervan ligt meestal bij andere zwembadwaardes die slecht onderhouden zijn in combinatie met slecht afgestelde doseersystemen of manuale acties van de zwembadeigenaar. Ook onvoldoende filtratie en backwashen van filtervat en te weinig reinigen van bodem en wanden zijn nefast voor het chloorverbruik. Dit alles is dus zeker niet uitgesloten bij een zoutwaterelectrolysesyteem!
-
als je wil zwemmen in zwemwater met een minimum aan chloorgehalte in het water dan kan dit zowel met zoutelektrolyse als met vloeibaar chloor